Autor stránek

Autor stránek

Zde může být text o autorovi

potkani, papoušci, morčata...

Kikí a Safira

Kikí a Safira

Líbí se Vám tyto stránky?

Ano, líbí (123 | 82%)
Má šedý hřbet, světlé nožky a jeho zpěv je měkká klesající řada tónů.
Žije v listnatých lesech s hustým podrostem tam, kde je blízko voda. Je spíše lesním ptákem. Budníček větší přezimuje v jižní Africe do zimoviště odlétá již v srpnu a září a vrací se koncem dubna. Sameček se k nám vrací o něco dříve než samička a svůj příchod oznamuje zpěvem který se v květnu rozléhá listnatými lesy.
Hnízdit začíná v polovině května. V podrostu na zemi buduje 5 až 8 dní samička bez pomoci samce hnízdo vystlané peřím které vypadá jako malý na hoře otevřený pecen chleba. Vždycky je umísťuje v lese při okraji mýtiny. Hnízdo vypadá jako hromádka suchého listí a nejnápadnější je na něm tmavý vstupní otvor. Samička snáší 4 až 8 bílých hnědě skvrnitých vajíček, o mláďata pečuje 12 a 14 dní po vylíhnutí, ještě několik dnů zůstává rodina budníčka většího po hromadě a rodiče svá mláďata přikrmují.
Během stavby hnízda je sameček tichý, ale v době sezení a vejcích začíná opět zpívat, umlká v červenci a za krásných dnů zpívá až po podzimním pelichání.
POTRAVA: Hmyz a pavouci, které loví během poskakování z větve na větev. Na podzim si dopřává i bobule.
Nechte si zasílat novinky přímo do Vaší emailové schránky
Opište prosím kontrolní kód "8452"
Zvířecí přátelé obohacují náš život
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one