Autor stránek

Autor stránek

Zde může být text o autorovi

potkani, papoušci, morčata...

Kikí a Safira

Kikí a Safira

Líbí se Vám tyto stránky?

Ano, líbí (123 | 82%)
Má hřbetní stranu hnědošedou, tmavé nožky a jeho typický zpěv zní jako „cilp - calp - cilp"
Obývá světlé listnaté lesy, polní lesíky a zahrady, zvláště ve vlhčích polohách.
Budníček menší přezimuje ve středomoří a v severní Africe, jednotliví budníčci menší přezimují i ve střední Evropě. Do zimovišť odlétá nejdříve v říjnu a mladí ptáci až v listopadu, k nám se vrací koncem března nebo začátkem dubna. Samečkové se vrací o 5 až 8 dní dříve než samičky a se zpěvem obsazují své hnízdní revíry. Při zpěvu sedí na nejvyšší větvi a točí se sem a tam.
Na zemi mezi spadaným listím nebo nízko ve křoví buduje pouze samička kulovité hnízdo s postranním vchodem. Hnízdo je vždy při okraji volnějšího prostoru. Aby bylo hnízdo dobře maskováno používá ke stavbě jen materiál z nejbližšího okolí, nápadnější je jen tmavý vchod. V poslední dekádě května a začátkem června klade samička 5 až 7 vajíček, sedí na nich 13 dní. Mláďata zůstávají v hnízdě asi 15 dní po vylíhnutí. Na vejcích sedí jen samička a většinou zase jen samička přináší mláďatům potravu. Sameček v blízkosti hnízda jen zpívá, čímž odhání konkurenci vlastního druhu. Když se mláďata vyklubou, sedí na nich samička ještě 3 dny a nadále s nimi spí v hnízdě. Sameček se na krmení podílí až později. V době nejintenzivnějšího růstu přibývají mláďata denně o 1 gram což představuje asi 20 % jejich hmotnosti. Až 200 krát přilétají rodiče s potravou a stejně často odlétají s trusem mláďat.
POTRAVA: Hmyz, pavouci na podzim bobule.
Nechte si zasílat novinky přímo do Vaší emailové schránky
Opište prosím kontrolní kód "9625"
Zvířecí přátelé obohacují náš život
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one