Autor stránek

Autor stránek

Zde může být text o autorovi

potkani, papoušci, morčata...

Kikí a Safira

Kikí a Safira

Líbí se Vám tyto stránky?

Ano, líbí (89 | 80%)
Je podstatně větší než oba předchozí druhy budníčků 12,5 cm oproti 11 cm. Nápadný je kontrast mezi zeleným hřbetem a bílou spodní stranou těla,zřetelný je žlutý proužek přes oko, hrdlo a hruď jsou také žluté. Zpěv končí zrychlujícím se trylkem jeho varovný hlas je „gy".
Budníček lesní žije ve vysokém bukovém lese se zapojenými korunami a malým množstvím podrostu. Na severu a východě žije i ve světlých jehličnatých lesích. V srpnu až září se budníčci lesní stěhují do rovníkové Afriky, na hnízdiště se vracejí v dubnu a začátkem května.
Sameček začíná zpívat až několik dní po návratu ze zimoviště. Při vyvrcholení toku začíná zpívat časně ráno, jak se otepluje dělá čím dál větší přestávky a okolo poledne zcela umlká. Ve zpěvu pokračuje okolo třetí hodiny odpoledne a zpívá až do večera. Často zpívá za letu a při tom se snáší k zemi jako padák.
Hnízdění začíná v polovině května nebo začátkem června. Po 3 až 4 dny staví jen samička v ranních hodinách bochníkovité hnízdo na zemi. Umístí je vždy na světlém místě, nejraději u houští nebo pod loňskou trávou. Materiál na hnízdo sbírá jen v nejbližším okolí, hnízdo nevystýlá peřím. Zvenčí do hnízda vplétá suché listy a vystýlá je trávou. Potom snese 5 až 7 bílých vajíček s velkými tmavohnědými a šedými skvrnami. Jako u všech budníčků sedí na vejcích 13 dní jen samička, mláďata krmí oba rodiče 11 až 12 dní. Většinou mají jen jednu snůšku ročně. Mnohé snůšky potahuje slizem plzák lesní a nahlodává je.
POTRAVA: Hmyz a jeho larvy.
Nechte si zasílat novinky přímo do Vaší emailové schránky
Opište prosím kontrolní kód "2996"
Zvířecí přátelé obohacují náš život
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one